Tilikartan lataaminen
Ennen kuin aloitat kirjausten tekemisen, lataa käyttöösi tilikartta. Ennen tilien muokkaamista valitse pohjaksi sopiva mallitilikartta. Kaavat saat esille tilikartan Tiedosto | Avaa (mallit) -toiminnolla.
Tilikarttamalleista valitaan sopivin malli yrityksen käyttöön. Vaihtoehtoina on eri tahojen laatimia sekä eri yritysmuodoille sopivia kaavoja.
Ohjelmiston mukana on malleja erityyppisille yrityksille. Tutustu eri tilikarttamalleihin ennen kirjanpidon käyttöönottoa. Tilikarttamallit-ruudun alaosassa on lyhyt kuvaus tilikartan laatimisperusteista.
Tilikarttamalleihin voit tutustua seuraavasti: valitse haluttu malli aktiiviseksi ja paina Ok-painiketta. Latauksen jälkeen voit selata tilikarttaa, tai tulostaa Tulostus | Tilikartta -valikosta tilikartan paperille. Lataa ja tulosta vastaavasti myös muita mallitilikarttoja.
Perustililuettelo ja Yleistilijärjestelmä ovat laajoja, joten niitä ei kannata tulostaa paperille tutustumisvaiheessa.
Tilikartan tallentaminen omaksi malliksi
Kun olet valinnut haluamasi tilikartan ja muokannut sitä, tallenna tilikarttamalli omaksi malliksi toiminnolla Tiedosto | Tallenna nimellä. Tilikartta saa uuden mallinumeron ja haluamasi nimen.
Kun tilikartta on tallennettu omaksi malliksi, voit ladata sen käyttöön muissakin yrityksissä.
Tilikarttamallia ei saa ladata, jos kirjanpidon kirjauksia on jo tehty eikä käytössä olevaa yrityksen tilikarttaa ole tallennettu omaksi malliksi, koska silloin käytössä olevan tilikartan tiedot menetetään.
Tilikartan tallentaminen omaksi malliksi on suositeltavaa myös silloin, kun otetaan käyttöön uutta ominaisuutta, poistetaan yrityskannoista tietoja tai tehdään muita suuria muutoksia ohjelmien perusasetuksiin. Tallentamalla tilikartan senhetkisessä muodossaan omaksi malliksi varmistat, että tilikartan määritykset pysyvät tallessa ja edellisen tallennuksen jälkeen tehdyt muutokset tilimäärityksiin tallentuvat. Omana mallina tallentamista voisi kutsua tilikartan ”varmuuskopioinniksi”.
Tilikartan poistaminen
Jos haluat tehdä tilikartan alusta alkaen kokonaan itse, voit poistaa ohjelman oletustilikartan Muokkaa | Poista tilikartta -toiminnolla. Toimintoa ei voi peruuttaa, joten harkitse tarkkaan, mitä teet.
Voit tehdä poistettavasta tilikartasta ”varmuuskopion” tallentamalla sen ensin tilikarttamalleihin ennen poistamista.




